ЛОЯЛНОСТ И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ


Адвокат Незрет Бабучев - Софийска адвокатска колегия

БОГАТ ОПИТ В ПРАВНАТА ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИ

В съдебна зала

Процесуално представителство и защита на граждани по граждански и административни дела.

 
 

Пред вашите партньори

Правна и консултантска помощ при организиране и водене на преговори, сключване на търговски договори и осъществяване на бизнес отношения.

 
 

Пред нотариус

Подготовка и изповядване на всякакъв вид сделки пред нотариус –договори, сделки за прехвърляне на недвижими имоти, МПС, дружествени дялове, търговски предприятия и др.

 
 

Незрет Бабучев пред в. Новинар

Незрет Бабучев, юрист на Федерацията за защита на потребителите: Потребителят има право да избира как да се отоплява

Незрет Бабучев е завършил история в СУ "Св. Климент Охридски" и право в Нов български университет. Адвокат е. Работи с Федерацията за защита на потребителите и Българската асоциация на организациите за подкрепа на пострадалите.

- Г-н Бабучев, какво може да направи един потребител, когато са нарушени правата му. Съдът ли е изходът?

- В повечето от случаите не се налага да се стига до съд. Даже в нормалния, белия свят компаниите имат доста висока делова култура и само един разговор е достатъчен, за да се реши проблемът. Преди да се стигне до съд, в повечето случаи трябва да се направи следното. Първо, задължително има рекламационно производство. Потребителят прави възражение пред търговеца, рекламация, че стоката или услугата не отговаря на качеството. Съставя се акт, ако търговецът приеме рекламацията.

- Кой съставя акт?

- Търговецът съставя акт за рекламацията, с който се установява това обстоятелство. И потребителят има право да получи нова вещ, или да поиска връщане на парите, замяна с друга стока, ремонт и т.н. Ако търговецът откаже рекламацията, се задейства административната процедура - потребителят се обръща с жалба до Комиисята за защита на потребителите към Министерството на икономиката и енергетиката. Тя проверява сигнала и се опитва да помири двете страни. Има и положително развили се случаи, въпреки че администрацията невинаги извежда докрай битката.

- А какво се прави, ако не съм доволна от качеството на тока и парното или ако мисля, че са ми надписали сметките?

- Прави се комплексна жалба - възражение до ДКЕВР, до Министерството на икономиката и енергетиката, до топлофикация или Електроразпределение, до фирми за топлинно счетоводство. Но проблемът е, че те нищо не правят. ДКЕВР и Министерството обикновено препращат жалбата към другите инстанции. Те не извършват свои проверки, оплакват се, че нямат достатъчно служители. Затова сме в съдебни битки с тях.

- Добре, какъв е проблемът с парното, защо той изглежда неразрешим?

- Липсва какъвто и да е държавен метрологичен контрол върху средствата за дялово разпределение. Това е най-сериозният пропуск при отчитането на топлинна енергия. С други думи, ако се съмняваш в точността на тези уредчета върху радиаторите...

- Фирмата за дялово разпределение праща техник да ги свали и да ги провери, ако си недоволен, и често казва: нищо им няма....

- Това е в пълно противоречие на закона за измерванията. Член 42, алинея 2 в Наредба 2 за топлоснабдяване, който казва, че разпределителите не са средство за търговско измерване и затова не подлежат на метрологичен контрол, е, меко казано, перверзия и гавра с българското общество. В същото време тези уреди се използват за изчисляване на фактурите за потребената топлоенергия. Метрологичният контрол, точността на измерване е един от начините държавата да защитава своите граждани и той е задължителен в отношенията потребител - корпорация, потребител - държавна институция. Тук той липсва и това е най-сериозният пропуск в подзаконовата уредба .

- В новата наредба за топлоснабдяване как ще бъде?

- Докато не видя наредбата като приет текст, не мога да коментирам. Защото с нея се опитват да въведат нова методика, чрез която ще увеличат цената за енергията, отдадена от "сградната инсталация", срещу която ние възразяваме. Научих, че директорът на "Топлофикация Пловдив" Мирко Угринов е подкрепил една от нашите тези.

- Каква е тя?

- Потребителят трябва да плаща само това, което потребява в собствения си дом, и нищо повече. Останалата енергия, излъчена извън дома ви, която вие не сте пожелали, но ви я начисляват, се води принудителна продажба, според Закона за потребителите. А според параграф 1 на Допълнителните разпоредби на Закона за потребителите при противоречие между текстове на различни закони първостенна тежест има нормативният акт, който защитава по-добре потребителите. Законът за енергетиката защитава енергийните дружества, предвиждайки възможността само срещу извлечение от сметката и молба от дружеството срещу потребителя да се вади изпълнителен лист.

- Да бъде осъден по бързата процедура.

- Да. Такива са масовите случаи в момента. Втората привилегия е този безобразен текст 156, алинея 6, който е остатък не от тоталитаризма, а от феодализма. Вие не искате да бъдете абонат на топлофикация и прекратявате договора си с него. Но не, според този член вие оставате негов абонат по отношение на общите части и сградната инсталация. Потребителят не е длъжен да плаща това, което не е заявил. Не е длъжен да плаща загубите на дружеството.

- Но ако "Топлофикация" извади изпълнителен лист срещу даден потребител?

- Юристите на Федерацията на потребителите сме изготвили бланки за възражения, които потребителят може да попълни и внесе в съда в 7-дневен срок.

- Има ли опасност да му запорират заплата, имущество?

- Има. Защото в България има противоречива практика. При идентични случаи някои състави на районен съд уважават и спират изпълнението. Други - не. Но докато няма окончателно произнасяне на градски съд, съдия изпълнителят не може да влезе в дома ти. Имаме много случаи, при които районният съд отказва да приеме възражението на потребителя, а градският го спира, или обратния случай - районият спира изпълнението, градският отказва. В момента пред Върховния касационен съд (ВКС) е образувано такова дело по жалба на потребител. И се надявам съдът с изрично определение да даде яснота по този въпрос и да се прекрати противоречива практика. Ние считаме, за да се извади изпълнителен лист срещу даден потребител, "Топлофикация" трябва да представи 6 документа: за главен отчет на разпределителите върху радиаторите, сертификати за тези уреди, а фирмите ги нямат.

- Как ги нямат?

- Има 5 сертификата от Държавната агенция по метрология и стандартизация, и то само по писмен документ, няма изпитателен протокол за уредите. Това поставя под въпрос цялата система за оценяване и гражданите с право са недоволни. Оправдават се с Наредбата за топлоснабдяване, която казва, че разпределителите не са уред за измерване. Третият документ, който се изисква, е акт за рекламация, който топлофикация е трябвало да направи вследствие на жалбата на потребителя срещу размера на сметката за парно. Трябва да има констативни протоколи, изравнителни сметки и чак тогава извлечението от неплатените сметки. Липсата на някой от тези документи би трябвало да е основание Районният съд да откаже издаване на изпълнителен лист. А не както в момента той да се издава само срещу извлечение от сметките. Федерацията и омбудсманът вече заведохме дело за отмяна на член 154 от закона за енергетиката, защитаващ тази практика.

- Нека се върнем към сградната инсталация. Според закона за етажната собственост тя е съсобственост на живеещите в блока.

- Според мен това е техническа инфраструктура на топлопреносното предприятие. То е доставчикът и той би трябвало да достави енергията до твоя имот. Както е при енергото - ти си след електромера, не преди него. И кабелните оператори. Освен това потребителят трябва да има право на избор. А политиката на управляващите е, че едва ли не потребителят няма избор. Ако си спре парното - няма как да се осигури на всички отопление с ток, защото мрежата няма да издържи, няма да може да се осигури заместваща топлофикацията мощност. Говори се, че топлофикация и газовите дружества са си разпределили територията в София - кой къде да работи. Някои казват, че съществува като документ, но аз не съм го виждал и не мога да го коментирам. Ако го намеря, ще сезирам КЗК. Потребителят трябва да има избор с какво ще се отоплява - както има избор за мобилните, кабелните оператори.

- Какво казва Меглена Кунева по този въпрос?

- Същото - потребителят трябва да има избор. На срещата ни тя каза: Ако се наложи, ще изляза и срещу своите, аз съм европейски комисар. Затова съм оптимист, че ще окаже максимална подкрепа за защита на потребителите в България.

Адвокат Незрет Бабучев - Софийска адвокатска колегия

гр.София ул.Клокотница № 2А, Бизнес център "Ивел"
ет.2 офис 8

02/417 92 99; 088 681 70 08; 089 543 57 35

Google + Facebook Twitter LinkedIn
WebDesignBG